Kinderkleding als echte kunst

Schilderijen, prachtige composities en beeldhouwwerken: allemaal gelden ze als de sterkste staaltjes kunst van de moderne wereld, maar ook vervlogen tijden. Hoewel de meeste mensen kunst beschouwen als de expressie van een soort van onbereikbare creativiteit, waar enkel de meest diepzinnigen toe in staat zijn, bestaan er ook heel wat toegankelijkere vormen van kunstzinnigheid. Denk maar aan mode.

Kleding dragen we allemaal. Of het nu gaat om een casual outfit voor een dagje weg of een strakke, zakelijke look, in veel opzichten voldoet kledij aan de criteria van kunst: het is een creatief product dat een expressie is van de maker of drager.

Ook kinderkleding kan in dat rijtje aanschuiven, want op dit vlak bestaan er eveneens heel wat prachtige mogelijkheden. Als je een beetje onderzoek doet naar de mooiste kinderoutfits van dit moment, zal je versteld staan van hoe creatief kindermode echt kan zijn.

Kindermode: een miniatuurvariant van volwassen kledingkunst

Als de woorden ‘kindermode’ en ‘kunst’ in één zin staan, denken de meeste mensen misschien vooral aan van die typisch Amerikaanse modeshows voor kinderen of zelfs kleuters. Dit is een beetje een extreem en extravagant voorbeeld, maar het raakt wel aan een onderliggende waarheid: kindermode kan prachtig zijn en juist omdat het een soort van miniatuurversie is van mode voor volwassenen, krijgt het een extra dimensie.

De meeste mensen denken naar natuurlijk niet zo diep over na, maar toch geldt kindermode als een vorm van kunst. Waarom zouden bekende modeontwerpers zich ook niet kunnen toeleggen op het ontwerpen en produceren van kinderkledij die méér is dan louter functioneel? De creativiteit is ook te vinden in kinderkledij en daar getuigen de vele voorbeelden van.

Sprekende voorbeelden van creatieve kindermode

Goede voorbeelden van dergelijke kindermode zijn kleurrijke rokjes voor meisjes die gecombineerd worden met accessoires in eenzelfde kleurenpalet en met gelijkaardige patronen. Men kan complete outfits creëren op basis van abstracte patronen, maar ook traditionele kledingstukken die een duidelijker onderscheid maken tussen jongens en meisjes. Zowel kunstliefhebbers als ouders die hun kinderen graag een creatieve look geven, vinden meer dan genoeg mogelijkheden.

Aanbevolen artikelen