Vloerkleden in musea

Men denkt bij kunst vooral aan schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook vloerkleden zijn bij uitstek een object voor kunstenaars. Veel museums kiezen hun vloerkleden dan ook met zorg uit, waardoor ze een onderdeel van de algehele tentoonstelling worden.

Zo heeft Barbara Broekman een tapijt gemaakt waarin 172 nationaliteiten vertegenwoordigd worden. Dit tapijt is een stuk groter dan het standaard vloerkleed van 160×230. In Amsterdam is dit 40 meter lange kunstwerk te bewonderen.

Als je een mooi vloerkleed van 160×230 met een kunstdesign in de huiskamer wilt dan is er een ruime keuze. Kunstliefhebbers die regelmatig een musea bezoeken zullen daar ongetwijfeld ideeën opdoen. Kunstwerken in de vorm van een vloerkleed van 160×230 zijn er in moderne en traditionele ontwerpen. Het is dus geen probleem om er een te vinden dat past bij de rest van de kunst in huis.

Hoe een vloerkleed gemaakt wordt

Het maken van een handgemaakt vloerkleed is een ambacht op zichzelf. Er zijn bijzondere kleden die dateren uit de 17de eeuw. In paleizen die omgetoverd zijn tot musea zijn vaak indrukwekkende vloerkleden te zien.

De oosterse vloerkleden, beter bekend onder de naam Perzische tapijten, met hun typische kleuren zijn wereldberoemd. Deze tapijten zijn met de hand geweven en daardoor uniek. In musea ziet men deze kunstwerken regelmatig terugkomen bij tentoonstellingen. Daarnaast zijn er kunstenaars die handgeknoopte vloerkleden hebben gemaakt en daarmee beroemd zijn geworden. En ook in musea voor hedendaagse kunst neemt het vloerkleed een prominente plek in. In de modernere kunststromingen gaat het niet meer alleen om een bijzonder kleurenpatroon in het kleed, maar worden er ook afwijkende vormen gemaakt.

Vloerkleden exposeren in een museum

Bij het tentoonstellen van vloerkleden dient met ervoor te zorgen dat de rest van de ruimte niet te druk is aangekleed. Het is namelijk de bedoeling dat het vloerkleed echt opvalt. Als er teveel andere kunst aan de muren te bezichtigen is, zal de aandacht van de bezoekers automatisch meer daarna toe gaan. De meeste mensen kijken in een museum niet als eerste naar de vloer. Daarom is het ook verstandig om in de brochure van een museum iets te schrijven over de bijzondere vloerkleden die er te zien zijn.

Er worden tegenwoordig ook in de fabriek vloerkleden gemaakt die geïnspireerd zijn op kunstwerken, zodat ze een soort replica vormen. Op deze manier kun je om een betaalbaar vloerkleed van 160×230 voor in huis vinden met een oosterse, klassieke of moderne kunst uitstraling. Voeg daarbij een paar mooie schilderijen aan de muur en enkele beeldhouwwerken op de vloer om je eigen museum thuis te creëren.

Aanbevolen artikelen