Om de creativiteit van kinderen te prikkelen is het een goed idee om ze op jonge leeftijd al kennis te laten maken met kunst. Een dagtripje naar het museum is voor de meeste kinderen wat saai tenzij het een museum is dat (gedeeltelijk) speciaal voor kinderen is ingericht. Er zijn echter meerdere ideeën om je kinderen in aanraking met kunst te laten komen.

Posters voor op de kinderkamer

Er zijn ontzettend mooie kunstwerken voor kinderen gemaakt. Deze zijn terug te vinden in de vorm van posters voor op de kinderkamer. In museums waar aandacht besteed wordt aan kunst voor kinderen zijn er in de souvenirwinkel zeker posters te koop voor op kinderkamers. Wanneer je als ouder posters met kunst voor op de kinderkamer uitzoekt, is het raadzaam om te letten op de leeftijdsindicatie. Als de posters te ingewikkeld zijn voor het jonge kind zal het er niet naar kijken en biedt het geen rust maar juist verwarring op de slaapkamer. Indien de afbeeldingen op de posters te kinderachtig is voor de leeftijd van het kind zal de creativiteit er niet door gestimuleerd worden.

Om inzicht in de kunst te bevorderen kun je met het kind in gesprek gaan over wat het ziet in de posters en daarover doorvragen. De kans is groot dat je verwonderd zult zijn over wat er allemaal in het kinderhoofd om kan gaan naar aanleiding van kunstposters.

Boeken over kunst voor kinderen

Er zijn een aantal boeken op de markt die heel geschikt zijn om te gebruiken voor de kennismaking met kunst aan kinderen. Dit is een goed middel voor creatieve lessen op school maar kan ook door de ouders thuis gebruikt worden. Voor de kinderen kan het een grote uitdaging worden om zelf iets creatiefs te maken door middel van schilderen, tekenen of mozaïeken. Wanneer je ze de zelf gemaakte ontwerpen op groot papier laat maken, kunnen dit weer leuke posters voor aan de wand worden. Daardoor moedig je het kind aan om trots te zijn op hetgeen hij of zij gemaakt heeft.

Kinderen leren over beroemde kunstenaars

Een goede manier om kinderen te leren welke kunstenaars er zijn, is door ze bepaalde opdrachten te geven waarbij ze kunstwerken en informatie over de kunstenaar moeten opzoeken. Daarbij moet je uiteraard er wel voor zorgen dat de benodigde informatie gemakkelijk te vinden is. Het door kinderen laten gebruiken van bepaalde kunsttechnieken is ook een goed leervorm. Op deze wijze je de kinderen kennis laten maken met een breed scala aan kunstenaars en de technieken die er gebruikt worden in de kunstwereld.

Voor groepen kinderen is het nabootsen van kunstwerken die betrekking hebben op personen in spelvorm, zoals bijvoorbeeld Hints, een erg leuke bezigheid.

Om de aandacht van de kinderen vast te houden is het van belang dat de opdrachten interactief zijn en ze samen lol kunnen beleven aan de lesstof.

Aanbevolen artikelen