Kunst als ambacht

Veel kunstvormen zijn ontstaan uit een ambacht. Denk maar aan pottenbakken of glasblazen. De ambachten pottenbakken of glasblazen zorgden dat de mens gebruik kon maken van bepaalde producten, zoals potten en pannen of glazen en vazen. Vroeger noemde ze het maken van dit soort artikelen ook kunst, ondanks dat het maken van deze producten een ander doel had.

Een unieke vorm

Als de mandenmaker of de glasblazer een mand kan maken die goederen kan bevatten of de glasblazer een glas maakt waar men uit kan drinken, dan noemen we dit tegenwoordig een ambacht. Vaak gaat het hier om een ambacht dat door een bekwaam persoon wordt uitgevoerd. Maakt diezelfde ambachtsman een mand die zo fraai is en een unieke vorm heeft, dan kunnen we dit wel kunst noemen. Hetzelfde geldt voor de glasblazer of de pottenbakker. Als er iets unieks wordt vervaardigd en het doel van het maken is om iets te maken met een fraaie vorm, dan valt het onder de noemer kunst.

De ambachtsman of de kunstenaar

In de tijd voor de renaissance werd kunst niet gezien als een expressievorm. Het was in die tijd meer een middel om vorm te geven aan religieuze vertellingen of symbolen. Kunstenaars waren meer een bijzondere elite onder de ambachtslieden. Vaak werkten deze ambachtslieden in opdracht voor de kerk of een rijke familie. Er werd ze bijvoorbeeld gevraagd om een beeld te maken of een muur- of een plafondschildering. Of er werd iets gemaakt ter ere van een bijzondere gebeurtenis. In die tijd werden kunstwerken daarnaast meestal niet gesigneerd. Pas in de periode van de renaissance kwam hier verandering in en werden zij wel regelmatig als kunstenaars gezien.

Het digitale tijdperk

We noemen het kunst als het om opzichzelfstaande werken gaat. Het is niet zo dat een mand of een glas waar er duizenden van gemaakt worden nog onder kunst valt. Deze insteek is de laatste jaren wel iets veranderd, met name door de komst van het digitale tijdperk. Het kan tegenwoordig zomaar zijn dat door de moderne technieken een bepaalde foto toch onder kunst valt, ondanks dat hij meerdere malen is afgedrukt of geprint. Het digitale tijdperk heeft sowieso voor veel nieuwe kunstvormen gezorgd, zoals films, muziek, soms zelfs bepaalde websites en natuurlijk fotokunst.

Aanbevolen artikelen