Guggenheim museum in Bilbao

Het Museo Guggenheim Bilbao in de Spaanse stad Bilbao is een lust voor het oog. Dit Guggenheim museum is één van de drie Guggenheim musea die behoren tot de Solomon R. Guggenheim Foundation in New York. Het andere staat in Venetië en er is er nog één in New York. Het museum in Bilbao trekt een groot publiek, al is het alleen al om de buitenkant te bewonderen. De deconstructivistische architectuur heeft er echt een pronkstuk van gemaakt.

Een gevarieerde collectie

Het museum is geopend in 1997 en de tentoongestelde kunst in het museum is zeer gevarieerd. Van moderne kunststukken tot aan de beroemde werken van Picasso. Er is een permanente collectie die kunstwerken bevat van Andy Warhol, Salvador Dalí en René Magritte. Daarnaast zijn er iedere keer wisselende tentoonstellingen.

Een bijzonder staaltje architectuur

Het bijzondere gebouw is ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry. Het museum is voor een groot deel bedekt met schubvormige titaniumplaten die moeten zorgen dat het ontwerp minimaal honderd jaar kan schitteren. In combinatie met de glazen wanden en verwrongen lijnen is dit gebouw een van de grootste kunstwerken van de hedendaagse architectuur. Ook aan de binnenkant laat men een bijzonder staaltje architectuur zien.

Aanbevolen artikelen