Het Postermuseum in Wilanów

In Wilanów in Polen kun je het oudste postermuseum ter wereld vinden. Janina Fijalkowska mocht zichzelf de eerste conservator van dit historische museum noemen, maar nog voordat de werkzaamheden aan de bouw van dit museum begonnen, lag er al een collectie klaar om de zalen mee te vullen. Deze posters lagen jarenlang te wachten in het Nationaal Museum in Warschau. Een deel van de posters was zelfs al voor de Tweede Wereldoorlog ondergebracht op de afdeling Gravures.

Van de posters die de oorlog zonder schade overleefd hadden, mochten er 500 in 1953 verhuizen naar de afdeling documentatie, nog steeds binnen het Nationaal Museum in Warschau. Een aantal jaar later, in 1961, werd de posterafdeling van de Galerie voor Hedendaagse Kunst in het leven geroepen door de directeur van dat moment, Professor Stanislaw Lorentz. Er bestaan vermoedens dat op dat moment al met de gedachte werd gespeeld om een aparte galerie speciaal voor posters te openen.

De opening van het Postermuseum vond plaats op dezelfde dag als de inhuldiging van de 2e Internationale Poster Biënnale, namelijk in juni 1968. De eerste tentoonstelling van dit kersverse museum betrof een serie posters van Wojciech Zamecznik. Hij was een bekende en populaire Poolse ontwerper die op dat moment recentelijk overleden was. Daarnaast werd een tentoonstelling gehouden van posters van de prijswinnaars van de 1e Internationale Affiche Biënnale.

Het exterieur van het postermuseum in Winalów viel toendertijd op doordat het zo naadloos samenvloeide met de omringende paleisstructuren. Echter, toen in 1993 werd besloten om de hoofdtentoonstelling van de internationale Poster Biënnale, die eerder plaatsvond in de Zachęta Galerij, over te brengen naar Wilanów, was er te weinig ruimte en zag het museum zich gedwongen om haar tentoonstellingsruimte te vergroten.

Het ontwerp van de gebouwen was zo dat er niet kon worden uitgebreid en ook konden er geen nieuwe structuren worden gebouwd. Daarom werd het besluit genomen om de grote opslagruimte voor apparatuur leeg te halen en deze ruimte om te bouwen tot een extra galerij.

Het museum heeft op dit moment een collectie met zowel nationale als internationale titels. Samen omvat het totaal zo’n 61.000 posters, waarvan iets meer dan een derde door internationale kunstenaars is ontworpen.

Dit postermuseum, dat het eerste in zijn soort is ter wereld, is het meest actief van alle afdelingen van het Nationaal Museum in Warschau. Elk jaar worden er wel tien verschillende tentoonstellingen georganiseerd, en ongeveer net zoveel tentoonstellingen met stukken uit het museum vinden plaats op andere locaties.

Aanbevolen artikelen